В подкрепа на живота!

30.04.2013 г.


На 28.04.2013 г. от 17:30 часа се проведе дългоочакваният благотворителен концерт „Здрав Дух В Здраво Тяло“, организиран от Асоциацията на студентите-медици в България – клон София. Месеците упорит труд на Организационния комитет достигна своята кулминация навръх Цветница в залата на „Модерен Театър“ София.

Ние, организаторите на инициативата, приехме присърце идеята да подпомогнем стотиците хиляди млади хора, страдащи от хранителни разстройства в България и направихме наша цел номер 1 задачата да ангажираме обществото с този така болезнен въпрос. В това нелеко начинание ни помогнаха нашите гост-лектори – психиатърът д-р Красимира Марчева, която разясни на публиката същността на заболяванията анорексия и булимия нервоза, и диетологът доц. Светослав Ханджиев, който подробно засегна проблемите, свързани със затлъстяването.

Нашият творчески ентусиазъм успя да зарази много талантливи млади хора и различни формации, които с участието си забавляваха публиката – Симона Попова, Екатерина Красимирова (и двете – студентки от МУ София), танцова формация „uMove“, ансамбъл „Жива вода“, „Шопчета-бобчета“. Изключително сме щастливи, че успяхме да привлечем към нашата кауза и редица известни личности. Специални благодарности за съпричастността изказваме на Нели Петкова, Кристо и „човекът- глас“ Краси Аврамов.

Непрестанен източник на вдъхновение за нас беше г-жа Явора Стоилова, която ни позволи да надникнем в света на дъщеря ѝ, художничката Василия, чрез нейните дневници и картини, посветени на анорексията.

По време на работата по проекта, като едни типични студенти по медицина, ние направихме безброй проучвания и разширихме познанията си в областта на хранителните разстройства, но и станахме съпричастни към историите, които проследихме, и загрижени за болните от тези страшни заболявания. Това доказва, че инициативи като нашата спомагат за изграждането на ангажирани и квалифицирани лекари.

Накрая искаме да изкажем своите искрени благодарности към нашите партньори – PostBank, Агенция за преводи и легализация Аrte.doc и Приказка за мен. Без тяхната подкрепа ние никога нямаше да успеем да организираме този концерт!

Ние вярваме, че с тази инициатива направихме крачка към по-добър живот за много млади хора и макар, че не можем да спасим хиляди, един спасен живот за нас е безценен!