Световен ден за борба с диабета

Кампанията по случай световния ден за борба с диабета (14 Ноември) винаги е била една от най-големите и успешни кампании на АСМБ-София. АСМБ-София си партнира с младежкото сдружение на Българска Асоциация Диабет „Живей активно с диабет“.

Тя обхваща голямо разнообразие от дейности и често привлича вниманието в началото на учебната година в МУ.

Основната дейност при провеждането на кампанията е измерване на нивото на кръвната захар, артериалното кръвно налягане и индекса на телесна маса на случайно минаващи хора. Те попълват анкета, свързана със здравословното им състояние и получават бланка със стойностите на измерените параметри. По този начин напомняме на хората за опасностите, които са последствия от нездравословния начин на живот и правим статистика за здравословното състояние на хората. При прибавяне на резултатите и от останалите медицински университети в страната се прави обща статистика за България.

Още една активност свързана с превенцията на диабета е сформирането на син кръг – символ на подкрепата към боледуващите от диабет. Също така на този ден някои от най- забележителните сгради в света се осветяват в син цвят. Точно в 18:00ч. в знак на съпричастност към всички „сладки хора“, с подкрепата на Столична община и със съдействието на Националния Дворец на Културата, на 14.11.2016год. в синьо бе осветена и една от най- забележителните сгради в столицата - НДК.

Нашата основна цел е да събудим и предупредим общността за заплахата, наречена диабет. Затова организираме флашмоб, който всяка година ще става все по-голям. В подкрепа на здравословния начин на живот участваме в “Бягане с кауза” – 5 километра против диабета!