Как да кандидатсвам за обмен?

Ето че настъпи и най-вълнуващата част от годината (освен края на сесията) – кандидатстването за обменен сезон 2020/2021! Ако си студент 2.курс и нагоре и през изминалата година си бил част от събития, организирани от АСМБ-София, то ти имаш шанса да заминеш на обмен за 1 месец в една от над 30 различни държави.

Подробни обучения за процеса ще бъдат организирани съвсем скоро от локалните отговорници по обмен. Можеш да дойдеш на 9. или 16. октомври в 17:30ч. в Анатомична аудитория, за да научиш повече!

Засега, запознай се с основите на процеса, който можем да разделим на няколко стъпки.

СТЪПКА 1: Мога ли да кандидатствам за обмен?

Има няколко документа, които трябва задължително да представиш, за да бъде валидна кандидатурата ти, а именно:

  1. Удостоверение за членство в АСМБ-София (напомняме, че вече е много лесно да се сдобиеш с такова – регистрирай се в сайта на АСМБ-София, след това по време на срещата на Управителен съвет ще одобрим молбата ти и ще можеш да свалиш удостоверението от профила си след това)
  2. Уверение за успех (стандартно уверение от книжарницата с оценките ти, написани на гърба) от последните 2 семестъра, попълнено от теб и заверено в деканата. NB! Студенти със среден успех по-нисък от 4.00 не могат да участват в първо класиране за обмен.
  3. Сертификат за владеене на английски език. АСМБ признава само сертификати, отговарящи на Common European Framework of Reference for Languages (например CAE, CPE и др.) Ако нямаш такъв сертификат, но имаш хорариум по английски в дипломата си за средно образование, то тя може да послужи вместо сертификат.
  4. Сертификат от IFMSA обмен, ако някога си бил/а на такъв.

Друг задължителен критерий, който трябва да бъде спазен от кандидатите, е минимален принос към комитетите на АСМБ от 30 точки. По-ясно казано, трябва да си присъствал/а на поне 3 кампании на АСМБ-София. Ако през изминалата година си бил/а Contact Person на пристигащ обменник, не само покриваш този критерий, а и се класираш с предимство пред всеки, който не е бил.

За принос няма нужда да представяш документи – той се определя според отчетите от всяко събитие, организирано от АСМБ.

NB! Националните срещи носят точки, но участието в тях не се брои за принос!

Има още много неща, които, макар и не задължителни, носят допълнителни точки за обмен. За част от тях отново е нужен сертификат. Виж пълните критерии за обмен на АСМБ тук: http://amsbulgaria.net/%d0%be%d0%b1%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8/criteria/

СТЪПКА 2: За какъв обмен мога да кандидатствам?

Обменът ти може да бъде 2 вида – научен (в лаборатория, по научен проект) или професионален (в болнично отделение). За научен обмен може да кандидатства всеки, вече завършил първи семестър от своето обучение в момента на кандидатстване. За професионален обмен може да кандидатства всеки, вече завършил трети семестър от своето обучение в момента на кандидатстване.

СТЪПКА 3: В кои държави мога да отида?

Всяка държава (в лицето на организация), с която имаме договор (виж списъка с тези държави на http://amsbulgaria.net/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bc%d0%b5%d0%bd-it-is-time-for-exchanges/), има своите изисквания за пристигащите студенти. Всички тези критерии се намират на страницата на съответната организация в сайта на IFMSA.

Възможно е дори да спазиш критериите на АСМБ, да не спазиш тези на приемащата организация и обменът ти да не може да се осъществи или проектът/отделението, които те интересуват, да не са налички през желания от теб месец. Затова се запознай внимателно с изискванията на всяка желана от теб организация и активните отделения/градове/научни проекти в различните месеци, преди да подредиш желанията си.

Критерии на организациите за научен обмен: http://exchange.ifmsa.org/exchange/score/explore/exchange-conditions

Критерии на организациите за професионален обмен: http://exchange.ifmsa.org/exchange/scope/explore/exchange-conditions

СТЪПКА 4: Къде и как да кандидатствам?

Имаш срок до 23:59ч. на 21.10.2019г.

Трябва да попълниш тази Google бланка със своите желания (трябва да имаш 5 задължително различни желания): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKhmyyItxb2XV0_JXaN94CR9qCS0wynNBKkn_wB_4lXp-moA/closedform

Освен това трябва да изпратиш всички споменати горе документи (задължителни и незадължителни), сканирани и в PDF формат, на exchanges.amsbulgaria@gmail.com  с тема:
2 имена и юридическо лице (напр. „Иван Иванов – АСМБ – Плевен“).

СТЪПКА 5: Класиране

Първо класиране за обмен ще бъде обявено през ноември 2019г. Ако се класираш за обмен, следва процесът по избиране на град, отделение/научен проект и др., за който ще има обучение. Ако не успееш да се класираш, при незаети места се обявява второ класиране.