Международен Конгрес по Медицински Науки 2022

20-тото юбилейно издание на Международния Конгрес по Медициснки Науки се проведе хибридно между 12 и 15 май на територията на Медицински Факултет, Медицински Университет-София.

Юбилейното издание бе под надслов – Обединени чрез науката (Reunited through science). Научния форум обедини 475 студенти по медицина от над 35 държави – Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Ирландия, Турция и др.

Организатор е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София) – ICMS е една от най-големите и уважавани конференции в Европа, организирана от изцяло от студенти. В нея вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари. 

Участието  в ICMS дава възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Тази година 172 студенти и млади лекари се включиха с научна работа в 4 категории – Предклиника, Вътрешни болести, Хирургия и Обществено здраве. Научните разработки бяха представени пред висококвалифицирано жури от преподаватели и хабилитирани лица основно от Медицински университет – София.

АСМБ-София искрено благодари на всички лекари и хабилитирани лица, които оценяваха участниците и ни помогнаха да изберем най-добрите.

Благодарим ви, че допринасяте за развитието на студентите и науката!

Всички Активни участници се състезават в научно състезание, което цели да подбере двете най-добри презентации – една под формата на постер и една под формата на устна презентация.

Тази година за “Най-добър постер” бе избран възпитаника на МУ-София, студентът Тодор Василев. Той представи научна разработка в категорията Обществено Здраве и абстракта – Comparison of SARS-COV-2 rapid antigen testing to real-time RT-PCR performed in the setting of travelers.

С призванието за “Най-добрата устна презентация” бе награден Lazar Marjanovic и абстракта му на тема: Malignancies in Adult Patients with Common Variable Immunodeficiency, участващ в категорията Вътрешни болести.

Победители във всички категории може да видите тук:

Поздравления за постигнатите резултати!

Специалисти от университетските болници УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ”, УАГБ „Майчин Дом“, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, УМБАЛ „Александровска”, Медико-Биологичен Комплекс, както и от МЦ „Д-р Щерев” се включиха в 49 уъркшопи – онлайн и присъствено, по време на които студенти от цял свят придобиваха нови знания.

Част от уъркшопите, които се проведоха, бяха: „Първа помощ при фрактури, инфаркт и инсулт“; „Видове катетаризация на пациенти”, „Остеосинтеза“; „Хирургически шевове“; „Неврохирургични шевове“; „Торакоцентеза”, „Интубация “ и други. 

АСМБ-София искрено благодари на всички уъркшоп ментори, които се включиха и споделиха знанията си с участниците на ICMS.

В рамките на ICMS 2022 участниците имаха възможността да разберат повече и за постиженията и преживяванията на общо 5 вдъхновяващи гост-лектори:

Д-р Иван Койчев, Оксфорд – невропсихиатър в Оксфордския университет с фокус върху разработването на лечения за невропсихиатрични разстройства, както и тяхната ранна превенция. Д-р Койчев е завършил МУ-София и е първият председател на АСМБ-София.

Проф. Стефано Паломба, Милано – специалист по инфертелитет. Има съавторство на 189 рецензирани статии и участие в 25 клинични проучвания през последните 15 години. Участвал в 11 клинични проучвания за изследване на безплодието. Темата, която представи на ICMS бе „Поликистозни яйчници – поставане на дианоза, репродуктивни проблеми и техния мениджмънт.”

Проф. Рикард Сервера, Барселона– старши консултант и ръководител на отдела по автоимунни заболявания в Hospital Clínic de Barcelona, директор на изследователската група по системни автоимунни заболявания в Institut d’Investigations Biomèdiques August PiSunyer (IDIBAPS) в Барселона.

Д-р Кристофър Бенуел, Единбург – работи в Университета в Дънди като преподавател по психология. Научните му интереси са предимно в когнитивната невронаука, невропсихологията и биохимичните процеси, стоящи зад вземането на решения. Пред учасниците, д-р Бенуел представи лекция на тема „ Неинвазивна мозъчна стимулация при пациенти с инсулт“.

Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска, София – Председател е на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Научните й интереси са в областта на превенцията и лечението на детското и възрастовото затлъстяване, метаболитните заболявания и фармакологията; Основател е на Международния Конгрес по Медицински Науки за студенти и млади лекари – ICMS. Доц. Дърленска представи пред студентите темата за затлъстяването и проблемите свързани с него.

АСМБ-София благодари на лекторите, които споделиха знания, най-новите научни проучвания и мотивираха участниците да се занимават с наука!

За четвърта година се проведе  “Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични случаи с виртуални пациенти. Състезанието се проведе със съдействието на партньорите ни от Body Interact.

Учасниците се сътезаваха както за най-бързо решаване, така и за най-правилна и точно поставена диагноза на виртуални пациенти. След решаването на клиничните казуси се проведе кратко разяснение на случайте от д-р Стаменова и най-честите грешки, които се допускат при поставяне на дианоза.

Всички участници ще получат достъп до лекциите, част от уъркшопите, представянето на научните сесии, както и всички постери в рамките на 1 месец на нашата платформа, специално създадена за онлайн участниците ни.

Организационният комитет на конгреса благодари на Медицински Университет – София – на всички преподаватели, които с радост ни помогнаха, на всички болници, специалисти и спонсори, които направиха ICMS 2022 реалност!

Очакваме ви следващият май отново, защото

“Науката е смислена само когато е споделена”

д-р Радислав Наков

Снимки и видеа от ICMS очаквайте в социалните мрежи:

Ако никога не си бил на конгрес и не знаеш какво представлява:

Ако искаш да бъдеш активен участник догодина – следи социалните мрежи на АСМБ-София и прочети нашата статия „Първи стъпки в науката“.

За науката с любов,

ОК на ICMS