Сексуално и здравно образование

Между 20.02.2019 и 25.02.2019г. се проведе  обучение по ,,Сексуално и здравно образование в училищата“: II АЕГ и СОУ, ПГ по текстил и и моден дизайн. Обучението се осъществи от студенти по медицина от 1-ви до 4-ти курс. Организатор на събитието бе комитетът по репродуктивно здраве и СПИН (SCORA).

Първоначално бе проведено обучение  за студентите. Голям брой ентусиасти се включиха към събитието и с желание  предадоха своите знания  на ученици от 9-ти и 10-ти клас.  Всяка година проектът заинтригува учениците, тъй като в обикновените часове не се говори за здравна и сексуална просвета.

 

Основните теми, които бяха засегнати в кампанията са: полово-предавани болести, последствия от тях, базисни контрацептивни методи. Освен това учениците научиха повече информация за видовете сексуалност и за начини на воденето на безопасен полов живот .Те се обучиха как правилно  се използват кондомите. Отзивите бяха изключително положителни и учениците проявиха интерес и желание да присъстват и следващата година на събитието.