Анти-СПИН кампания

На 03.12.2018г от 17:30 часа в 4. аудитория на Медико-биологичен комплекс от Комитета по Репродуктивно здраве и СПИН беше проведена лекция на тема ,,Кои симптоми водят към СПИН?“. Тя беше част от отбелязването на 1-ви декември, Ден за борба със СПИН.

Лектор беше доктор Нина Янчева, началник на Отделението за Придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ ,,Проф. Иван Киров”.

Лекцията беше с клинична насоченост, като се обърна внимание на заболеваемостта от ХИВ и основните тенденции при терапията на болните.

Доктор Янчева представи някои заболявания, които директно могат да наведат на мисълта, че пациентът е ХИВ+, например тежък себореен дерматит, кандидози по трахеята, Капоши сарком, туберкулоза у млади хора и др.

Сред данните, които тя предостави бяха и статистика на броя заболели у нас и по света. Например ,,В България 85% от ХИВ+ са мъже, а останалите 15%, жени.“ Специално внимание беше обърнато на факта, че не всички заразени мъже са хомосексуални. Поради тази причина е желателно всеки, който е имал рисков сексуален контакт или друг инцидент, който може да е довел до заразяване с ХИВ да се изследва.

ИЗСЛЕДВАЙ СЕ СЕГА, ХИВ СТОИ ЗАД ЪГЪЛА И ЧАКА!