Онлайн семинар на тема „COVID 19 и пулмонална артериална хипертония – Живот с (не)ограничения“

През месец май Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония отбелязва за осми пореден път Световния ден на пулмоналната хипертония.

Тази година инициативата за популяризиране на коварното заболяване преминава под мотото „Сини устни… или да разберем пулмоналната хипертония“. Поради специфичната ситуация, предизвикана от пандемията с COVID – 19 и забраната за организиране на събития на обществени места 30 асоциации от 26 различни европейски страни ще проведат съвместна онлайн кампания “Сини устни” в рамките на целия месец май. Кампанията традиционно, вече 8 години, се осъществява с усилията на над 80 национални асоциации от цял свят.

В България инициативата се провежда в онлайн среда в рамките на целия месец май и се реализира с институционалната подкрепа на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Кога:

20-ти май 2020,

17:00 часа

Целта на семинара е да се насочи вниманието към заболяването, което може коварно да се промъкне във всяко семейство. Познаването на болестта може да подобри разпознаването й от пациенти, близки и лекари, както и да повиши обществената чувствителност към засегнатите от това състояние.

Лектори ще бъдат доц. д-р Наталия Стоева – началник  на клиника по пневмология, „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“, д-р Любомир Димитров – началник на отделението по детска кардиология, Национална кардиологична болница и д-р Велислава Донкина – клиничен психолог. Събитието ще бъде открито с видео обръщение на живо от президента на Европейската асоциация по  пулмонална хипертония, г-жа Даниела Пешич и от изпълнителния директор на ИАМН, г-н Росен Иванов.