Международен конгрес по Медицински Науки 2021

19-тото издание на International Congress of Medical Sciences (ICMS 2021) се проведе между 13 и 16 май 2021 г.  под мотото – „Because Science Matter”.

Организатор е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София), а основен домакин – Медицински Университет – София. ICMS е една от най-големите и уважавани студентски конференции в Европа. В нея вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари. 

Тази година в онлайн изданието на конгреса се включиха 447 участника от близо 50 страни от целия свят.Част от университетите, от които са участниците са: City University of New York; Bedford Hospital, UK; Mymensingh Medical College, Indonesia; King’s College London; Universidade Nova de Lisboa и други.

Участието  в ICMS дава възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Тази година 240 студенти и млади лекари се включиха с научна работа в 4 категории – Предклиника, Вътрешни болести, Хирургия и Обществено здраве. Научните разработки бяха представени пред висококвалифицирано жури от преподаватели и хабилитирани лица основно от Медицински университет – София.

Специалисти от университетските болници „Майчин Дом“, „Св. Иван Рилски“, „Св. Екатерина“, Александровска Болница и Медико-Биологичен Комплекс се включиха в 39 онлайн уъркшопи, по време на които студенти от цял свят придобиваха нови знания. Част от уъркшопите, които се проведоха, бяха: „Първа помощ при фрактури, инфаркт и инсулт“; „Статус епилептикус и как да го разпознаем“; „Изкуството в Анатомията“; „Диагнозата в детската пулмология“; „Спешни състояния в УНГ“; „Чернодробна хирургия“; „Виртуален тур в интензивно неонатологично отделение“, „Важността на математиката в Медицината“ и други. 

В рамките на ICMS 2021 участниците имаха възможността да разберат повече и за постиженията и преживяванията на общо 6 вдъхновяващи гост-лектори:

Проф. Харви Алтър е Нобелов Лауреат, носител на наградата през 2020г. за приноса му за откриването на Хепатит C и осигуряването на научна основа за създаването на скринингова програма. По време на лекция си Проф. Алтър изрази радостта си да общува със студентите и доверието, което има в тях: „Ерадикацията на хепатит С зависи от вас, младите хора, да осигурите тестване и лечение във вашите страни. Надявам се, някои от вас да се впуснат в това предизвикателство!“

Проф. Рос Фишър е детски хирург (Болница „Шефилд“, Великобритания), с тясна специалност в онкологична хирургия и травматология. Световноизвестен мотивационен говорител, участвал и в конференция TEDx. 

Проф. Абрахам Вергезе – американски лекар и преподавател в Станфордския Университет. Също така е и автор на три книги. Проф. Вергезе е носител на Национален медал за хуманитарни дейности, лично връчен от президента Барак Обама.

Проф. Владимир Кефалов е преподавател във Вашингтонския университет. Научната му работа е свързана с офталмологията и по-точно с изучаването на колбичките и тяхната способност да се адаптират към светлината. През 2019г., той е удостоен с наградата Бреслер за цялостен принос в офталмологията.

Д-р Джакомо Грассели е италиански анестезиолог-реаниматор и преподавател в Медицински Университет – Милано. Той е координатор на множеството реанимационни единици в Северна Италия по време на първата вълна от COVID-19.

Д-р Албена Атанасова е детски анестезиолог в УМБАЛСМ „Пирогов“. Интересът й е насочен към регионалната анестезия и контролът на болката. Д-р Атанасова е участвала като единствения лекар в българския изследователски екип в експедицията им до Антарктида.

За трета година се проведе  “Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични случаи с виртуални пациенти. Състезанието се проведе със съдействието на партньорите ни от Body Interact. За първа година се проведоха „Key Meetings powered by AMGEN” – срещи с гостуващите ни лектори, където участниците имаха възможност да им задават въпроси от всякакво естество. 

 

Организационният комитет на конгреса благодари на Медицински Университет – София, на  всички болници, специалисти, и спонсори, които направиха ICMS 2021 реалност!

Следи официалния уебсайт на ICMS за информация за иданието през 2022г!

Ако никога не си бил на онлайн конгрес и не знаеш какво да очакваш: