МБАЛ “Света София” и АСМБ-София

На 9-ти март се проведе дискусия в МБАЛ “Света София” на тема “Ракът на панкреаса през призмата на патологията и психологията”.

Лекторите д-р Божидар Мурджев от отделението по Медицинска онкология и Зорница Спиридонова, клиничен психолог в болницата, представиха пред бъдещите медици подробни разработки и примери от практиката си.

Ракът на панкреасът е четвъртата водеща причина за свързаната с рак смъртност в света. 

Темата беше особено интересна на студентите и защото съчетаваше много теоретични, статистически данни, данни за клиниката на заболяването, вариантите за лечение, последните въведения в медикаментите – подробно представени от д-р  Божидар Мурджев. 

Пациентите на МБАЛ “Света София” имат възможност да направят консултация и с клиничния психолог Зорница Спиридонова, която представи пред студентите по медицина психосоматичните аспекти при пациентите с карцином на панкреаса. 

Тя сподели, че често онкологичните заболявания свидетелстват за това, че през живота си индивидът е имал неразрешени конфликти, които са се засилили или усложнявали от серия стресови ситуации, случили се в периода от 6 м. до година и половина преди възникването на рака. Сред интересното за присъстващите бяха подробностите за психологическите стадии на рака и как симптомите и болестта се отразяват и психически. 

Събитието завърши с призива да бъдем заедно в борбата с онкологичните заболявания и с обещания за нови срещи!